Kdo by tohle nekoupil?

18. 03. 2017 2:46:12
Psala o mě moc hezky paní Fišrová ve svém blogu. Ale myslím, že mne přeceňuje. ale čte se to hezky. Je taková vlídná.

Moc ráda tu čtu zápisy pana Jílka. Dovede psát o každodennostech s takovým až buddhistickým klidem. Prokládá své úvahy moudrostí, která pramení ze zkušenosti. A je to správný svéráz. Hrdina námořník, který jde svou cestou. Takové moje mužské já.

Jo milá paní Fišrová, buddhistický klid a nadhled není moje nejsilnější vlastnost. Byly časy, kdy jsem byl na jedno našlápnutí. Stačilo málo a už bylo zle. Jak se zpívalo v písničce: Na Vlachovce každou sobotu, vládne parta frajerů, lehce zavadíš tam o botu, přijdeš snadno k maléru. Pravda v posledních třiceti letech se to zlepšilo. O trochu. Už mi musí na tu nohu někdo chtít dupnout.

Ovládám se, ale ten buddhistický klid ne a ne dosáhnout. Ale asi se málo snažím, zas mi nepřijde až tolik důležitý a mnozí lidé se mi aspoň snaží o ty bosé nohy nezavadit. Má to své výhody mít svou pověst. Ona to byla dřina dosáhnout alespoň toho, že nejsem na první našlápnutí, ale třeba až na čtvrté.

On ten ideál z mého hlediska bývá někdy dost těžko k žití. Lidé na sebe kladou takové ty požadavky, kdy by měl být každý dokonalý, žít v nadhledu, ale to je nemožné. My křesťané věříme, že jeden Dokonalý už tu byl, je to ideál hodný následování, ale na druhou stranu také věříme, že když to zcela nesplníme, i tak dojdeme od něj milosrdenství.

Jen tvrdí manipulanti vyžadují na druhých dokonalost a pokud ji někdo nedosáhne, bez milosti ho stíhají. Ti manipulanti. Posměchem, šikanou a někdy i fyzickým či psychickým násilím.No a tam je potřeba aby chlap se sebou prostě nenechal vorat. Vlastně ani ženské ne. Také se těm manipulantům říká distributoři viny. Moc se mi ten Klimešův výraz líbí. Je přesný a výstižný.

Distributor viny bez váhání obviní všechny kolem z nedostatku dokonalosti, kterou on pochopitelně jako jediný na světě oplývá. Distributor viny obviní všechny kolem sebe z nedostatku ochoty ke spolupráci, kdy z té spolupráce těží především on. Lidé kolem něj mají povinnost pečovat o jeho blaho. Bez váhání se zaštítí buddhismem, křesťanství, tradicí a nepsanými pravidly, jimiž lidé kolem něj jsou vázáni.

Pár takových distributorů viny a strážců morálky se mi v životě pokusilo nafackovat za mírné přestupky proti jejich blahu. Ale protože jsem měl jako druhou matku, matku ulici, moc jsem se fackovat nedal, tedy nedal jsem se fackovat vůbec. Pamatuji se jak jeden kolega v Magdeburgu na stanici ČSPLO, se pokoušel se mnou smýkat a moc ho to smýkání bolelo.

U veřejného telefonu, společenská místnost pro všechny, měl pocit, že když telefonuje nějaké své milence, mají všichni povinnost opustit prostor. Pil jsem zrovna kafe a jedl párek. Řval na mě „Koukej vypadnout” a chytal mne za rameno. Tedy spíše pod krkem.

Holt bolševik. Bylo to už koncem roku 1989, zřejmě mu nedošlo, že přestali být komunisté „vládci vesmíru. ” Ale myslím, že bych se sebou nenechal smýkat i předtím. To byly ještě ty časy, kdy jsem byl na jedno našlápnutí a má víra, že v jistých případech je rána pěstí nejlepší argument v takové diskusi, byla dost velká.

Ulice mne dobrým mravům moc nenaučila.Ty jsem se musel pracně naučit jinde, ale na druhou stranu dobré mravy se hodí mezi slušné lidi. Z hulváty ovšem moc dobré mravy nehnou. To je právě ten omyl slušných lidí, když se domnívají, že vlídným slovem zmohou více z hulváty, distributory viny a manipulanty. Kdepak, ti rozumí jen tvrdé řeči a síle. Slušnost považují za slabost.

Myslím, že dodnes je na mnohých lidech vidět ten bolševický základ a nátěr slušnosti z nich velmi rychle spadne, když mají pocit, že by z toho mohlo něco kápnout v jejich prospěch. Ohledy na druhé nechají stranou. EET je toho zářným případem. Zaštítit se obecným dobrem a nechat naivky pro sebe hlasovat. A ještě jim svůj prospěch prodat jako jejich dobro. Tohle bolševici zvláštního ražení ovládají dokonale. Kam na ně kapitalisté.

Kapitalista riskuje pouze své peníze. Bolševik, socan životy a peníze druhých. Obětuje životy a peníze druhých a těm samotným obětem ještě slibuje zářné zítřky. A oni mu na to skáčou. No nekupte to. Jo jo.

PS: Paní Fišrová, když budete mít cestu do Prahy, tak se ozvěte, Třeba vyjde čas na to kafe. Pokud jste dostatečně odolná aby jste šla do nóbl podniku s bosým starcem :-) Tedy pokud mne nevyvedou.

Autor: Jan Jílek | sobota 18.3.2017 2:46 | karma článku: 22.28 | přečteno: 544x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.32 | Přečteno: 234 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 1486 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 471 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
VIP
Počet článků 1219 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 717

Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek Moje knihy na iDNES.cz - Knihy.iDNES.cz

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...