Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Lidé řekli dost, ale až poté, co Gorbačov povolil uzdu a v létě roku 1989 mlčky přihlížel hromadnému exodu občanů NDR do NSR a nakonec pádu berlínské zdi už 9.listopadu 1989. V Polsku už 4.června 1989, tedy v době, kdy jsme ještě ryli držkou v zemi, polská Solidarita získala polovinu křesel v Sejmu. Takže u nás to s tou listopadovou revolucí bylo podobně, jako s tou v květnu 1945 - až když už bylo bez nás skoro rozhodnuto, rozhoupali jsme se k nějakému činu. Bohužel. Tím nechci nijak snižovat odvahu jednotlivců, kteří byli ochotni nasadit své životy v samém konci války.

3 1
možnosti

Pokud byla všude ve východním bloku hrozba intervence, tak každý pokus o změnu byl předem odsouzen k nezdaru. A u nás byla navíc jednak obzvláště konzervativní vláda, jednak relativně dobrá životní úroveň- myšleno samozřejmě ve srovnání se zbytkem soc. tábora. Čili fakt, že u nás byly změny o pár týdnů později, není nic překvapujícího.

A co se roku 1945 týče, to už jste vedle úplně. Základní podmínkou pro otevřené povstání byla blízkost spojeneckých armád, což v našem případě nastalo až na samém konci války.

1 0
možnosti

Zapomněl jste dodat "základní č e s k o u podmínkou".:-P

0 0
možnosti

Podotkl bych, ze zatimco dederoni prelezali zde k vyslanectvi NSR, Cechoslovaci si rozebirali co v jejich Trabantech bylo k odvezeni. Ano po ceskoslovensku uz bylo jen Rumunsko. Tam to bylo ovsem krvavejsi.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS