Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemám rád, když se do umění plete politika

Být v pracovní neschopnosti má tu výhodu, že sice nejsem plně fit, do toho mám ještě daleko, ale na druhou stranu, mohu se ráno v pět probudit, chvíli si číst chytré knihy, mám chytrých knih mraky. 

Takže, se probudím, chvíli se mžourám, pak si udělám čaj, nebo vypiji zelnou šťávu, ta mi dělá moc dobře, kupuji ji v jedné drogerii, a čtu si. Tak na přeskáčku, na co mám zrovna náladu. Případně si pustím nějakou oblíbenou muziku, domácí provenience, či zahraniční. Nemusím se spoléhat jen na YouTube, ale osobní diskotéka je též rozsáhlá. 

Dnes ráno jsem se probudil a do pracovny dorazil podle hodinek ve 4:57. Nemám u postele budíka, ani mobil, aby mne nic nerušilo ve sladkém spaní. Chvíli jsem tak brouzdal po netu, chvíli po diskusích na iDnes, což je občas zábava, když si tak čtu ty spřátelené party, které se vzájemně obviňují s utváření různých koalic. 

Někdy zírám, podle toho hesla: Vy zíráte, my zíráme, Vizír. Co všechno někteří lidé dokáží pod blog s muzikou nacpat. Mám na mysli blog paní Krusic. Ten jak tam dala tu píseň o Svaté válce. Jsem důsledný antikomunista, nejsem milovník Sovětského Svazu, ani milovník sovětských písní a filmů. Tedy většinou, na některé, ale ty byly zcela apolitické, se dalo koukat, takže se nedivím, že paní Krusic má zálibu v ruských písních. Každý něco. Politiku bych v tom tedy nehledal. 

Já sám, jsem se kdysi prokecl před jednou kamarádkou mé katolické manželky, že mám rád domácí populární muziku. Třeba Pepíčka Zímu, který než si začal vydělávat na chléb vezdejší, pěním dechovky v pořadu: „Sejdeme se na Vlachovce.” Což byl pro tehdejší starší generaci tuze oblíbený pořad, tak Pepíček Zíma byl rocker. A zpíval beat třeba jako „Gina,” nebo „Bílá vrána.” 

Ona kamarádka, pak pronesla slova, jež si pamatuji dodnes. „Jak může někdo poslouchat domácí produkci?” A dodala perlu: „Kdo nemluví anglicky, je vlastně negramot.” 

Byla to kamarádka mé nejkrásnější manželky a tak jsem ji nechtěl moc osolit za blbost a nafoukanost, pokrčil jsem rameny. Mluvil jsem v té době jen německy a rusky, takže jsem zřejmě byl negramot. 

Anglicky jsem se začal učit až v šest a čtyřiceti letech. Tedy až za osm let po onom setkání s Petřinou kamarádkou. Ale láska k domácí muzikantské produkci mi zůstala. Stejně jako k rokenrolu, k tomu americkému, co pro mne byl zase symbol svobody. 

Míchá se mi to míchá. takže dnes ráno jsem poslouchal Pepíčka Zímu, jeho tehdejší hity ze začátku šedesátých let, než v sedmdesátých přesedlal asi zřejmě v rámci placení složenek na dechovku. Já mám někdy pocit, že se v některých lidech pořád mísí takový ten dojem, že umění musí být angažované a pokud není, tak je něco divně. A přitom osobně mám rád zcela neangažované umění. Nepolitické, krásné samo o sobě. pochopitelně, co je krásné si určím já sám, nikdo jiný. Nenechám si pokaždé něco nakecat. 

A tahat politiku pod blog, co se zabývá muzikou mi přijde dost ujeté. I když jsou to lidé, se kterými jinak v politických názorech celkem souzním. Chce-li někdo poslouchat ruskou muziku, indickou, čínskou, jeho věc. Tací lidé se dokonce pak stanou znalci a lze díky ním objevit něco, co mě vezme za srdce a pohladí duši. jako se to povedlo onehdy Dmitriji Chvorostovskému. 

Ale dnes ráno, jsem vzpomínal na dětství, své oblíbené zpěváky, které jsem v té pubertě, jak se tehdy říkalo, „žral,” a zpíval jsem společně s kámoši a občas i holkami po ulicích, na hřištích a občas ve škole. Později i ve vlaku cestou na internát. 

Pochopitelně bolševicky zaměření spoluobčané, když slyšeli česká slova písně See you later Alligator: Na shledanou krokodýle, na shledanou kajmane, na shledanou Mister Presley, já tě žeru balvane, žádná láska není věčná, každá jednou pomine... tak jejich bolševické srdce pracovalo k infarktu, ale my jsme na bolševická srdce nedali, nás zajímal jen ten rokenrol, holky a holky zajímaly zase kluci, slunce svítilo, tráva byla zelená, láska jen kvetla  a tedy všechno bylo  all right. Jo jo.

 

Autor: Jan Jílek | pátek 22.2.2019 11:12 | karma článku: 20,10 | přečteno: 641x
  • Další články autora

Jan Jílek

My pony, rifle and me

Vždy, jak se napiji vody ze sklenice s citronem, uvědomím si, jak zhnuseně mi chutná voda samotná, když v těch vedrech na mě pořád povykují, „musíš pít, pít hodně v těch vedrech!”

20.6.2019 v 16:58 | Karma: 36,68 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Sladké je žít

Užívám si v poslední době nemocnic. Mám se tak skvěle, že mít se lépe, snad to ani nevydržím. Po operaci v únoru vše vypadalo nadějně, leč pak se tněco mírně zadrhlo, neboť nastala lokální recidiva nádoru.

26.5.2019 v 11:03 | Karma: 31,02 | Přečteno: 2054x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Zbytečný pocit viny

Čas od času se na mne obrátí zoufalá matka, která má povedenou dceru, či syna. Feťačky, alkoholiky, gamblery. Ptají se jestli udělaly dobře, že svou ratolest vypakovaly z baráku.

8.5.2019 v 19:23 | Karma: 31,95 | Přečteno: 2443x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Ukázka z rozepsané knihy "...a řekla jen.."

Tenhle příběh se nikdy nestal. Jen město Děčín a bývalá kavárna Grand jsou skutečné. Jakákoliv podobnost je čistě náhodná.

5.5.2019 v 11:17 | Karma: 17,42 | Přečteno: 660x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Nikdo nic za nikoho neodžije

Poslouchám, jak déšť bubnuje na okna a raduji se. Mohlo by pršet celou noc, celý den, celou noc a celý den. Ano vím, že někteří by plakali nad zkaženým víkendem, leč...

26.4.2019 v 21:14 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 1219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 718x
Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek

Seznam rubrik

Oblíbené články