Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trocha beletrie rudé jízdě neuškodí

Moc se mi líbil blog pana Ziegrela o přispění katolické církve k záchraně českého jazyka v době národního obrození. Pochopitelně přispěchala rudá jízda a anticírkevní agitátorka, aby se pustili do debaty.

Bohužel,  se díky své neznalosti faktů, a za pomoci lži a manipulaci pokusili zavést debatu jinam. K rekatolizaci. Ta se pochopitelně odehrála asi sto až dvě stě let dříve, než národní obrození, které vrcholilo v devatenáctém století. Leč to jim nijak nevadilo. Ale budiž, co mohu čekat od levicové skvadry, opět jen lež, podvod a manipulaci a neznalost.

Pan Ziegler uvedl celkem jasná fakta, rozhodně ne ironii, jak se pokoušel uvést jeden antiimperialista. Mohl by mu už někdo prozradit, že VUML fakt není vrchol vzdělání, ani knihy soudruha Grebeníčka, nejsou studnou pravdivých informací. Pokud je kniha soudruha Grebeníčka psaná bolševickým jazykem je docela možné, že je to jediné, co jsou schopni chápat. Ale budu optimista, třeba ještě není nic ztraceno.

Pokud je pro ně složité číst renomované historiky, jako byl, Josef Pekař, Josef Šusta, František Kutnar, a další, doporučil bych jim třeba beletristy Jindřicha Šimona Baara, „Chodská trilogie" Terezu Novákovou, „Jan Jílek, Jiří Šmatlán,” K.V Raise, a jeho: „ Zapadlí vlastenci, Jiráska tak jen trochu, například „ F.L.Věk” a „U nás,” to by mohli zvládnout.

Ti výše vyjmenovaní autoři nejsou jediní, co se zabývali obrozením, ale na začátek, na pár let má rudá jízda, co dělat. Ujišťuji, všichni ti autoři psali čtivě, sice rozvláčně, ale na druhou stranu srozumitelně. Takže, tenhle druh vědomostí by mohli mentálně zvládnout. Až zvládnou beletrii, mohou přejít k vyšší formě vědomostí a ne jen kopírovat z Wikipedie.

A až přečtou nějakého toho renomovaného historika, co má trochu kvalitnější vzdělání, než měl jako historik soudruh Grebeníček, pak možná budou schopni rozlišit dobu rekatolizace, konec třicetileté války a třeba kvas devatenáctého století, kdy se český národ zcela emancipoval, a v první polovině dvacátého století se jasně zařadil mezi nejvyspělejší národy světa. Tedy, vydržela mu ta emancipace do příchodu sovětských kámošů soudruha Grebeníčka staršího, co by obdivovatelů  zaostalého sovětského zřízení. Od kterých se ten český národ měl učit.

Pak se to nějak zvrtlo. Buď byli českoslovenští komunisté mimořádně tupí, takže se nic nenaučili, nebo sovětští učitelé nadmíru zaostalí a neschopní. Možná obojí a to jim vydrželo soudruhům dodnes. Ta tupost. A ty výsledky se dostavily. Jen ne takové, jaké čekali. 

Jen je divné, že po sedmdesáti letech budování nejlepšího společenského řádu, se obě země ocitly v totálním debaklu. Československo k tomu potřebovalo čtyřicet let.

Čtyřicet let, kdy se z jedné nejrozvinutější země světa stala země rozvojová. Takový to byl sukces. Toho mohou dosáhnout jen pravověrní komunisté, co věří v ideje marxismu-leninismu. Vědeckého filozofického systému, jak se strašně rádi chlubili.

Někdy mám pocit, že jediné, co se jim povedlo a vydrželo, bylo vycpání mumie Lenina. Po církvi, zbyly krásné kulturní památky, obrazy, sochy, muzika a co si pamatuji, než to opravdu zdevastovali, tak s tím i komunisté jako kulturním dědictvím chlubili. Co zbylo po komunistech? Hezkého?

Ale to až později, když jistili, že bez kapitalistického Západu existovat nemůžou, tak sháněli valuty, kde se dalo a za co se dalo. Pak se pokusili opravit co křičelo zdevastované nejvíc.

Takže literaturu bychom měli, Rudou jízdu a anticírkevní agitátorku také. Tedy se můžeme zabývat filozofií a uměním, ale to až příště. Dnes by toho na ně mohlo být hodně a nestačili by všechno pobrat. Jo jo.

...tak v domě piety baví se proletáři...

 

Autor: Jan Jílek | pondělí 18.2.2019 22:32 | karma článku: 27,79 | přečteno: 765x
  • Další články autora

Jan Jílek

My pony, rifle and me

Vždy, jak se napiji vody ze sklenice s citronem, uvědomím si, jak zhnuseně mi chutná voda samotná, když v těch vedrech na mě pořád povykují, „musíš pít, pít hodně v těch vedrech!”

20.6.2019 v 16:58 | Karma: 36,68 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Sladké je žít

Užívám si v poslední době nemocnic. Mám se tak skvěle, že mít se lépe, snad to ani nevydržím. Po operaci v únoru vše vypadalo nadějně, leč pak se tněco mírně zadrhlo, neboť nastala lokální recidiva nádoru.

26.5.2019 v 11:03 | Karma: 31,02 | Přečteno: 2053x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Zbytečný pocit viny

Čas od času se na mne obrátí zoufalá matka, která má povedenou dceru, či syna. Feťačky, alkoholiky, gamblery. Ptají se jestli udělaly dobře, že svou ratolest vypakovaly z baráku.

8.5.2019 v 19:23 | Karma: 31,95 | Přečteno: 2443x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Ukázka z rozepsané knihy "...a řekla jen.."

Tenhle příběh se nikdy nestal. Jen město Děčín a bývalá kavárna Grand jsou skutečné. Jakákoliv podobnost je čistě náhodná.

5.5.2019 v 11:17 | Karma: 17,42 | Přečteno: 660x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Nikdo nic za nikoho neodžije

Poslouchám, jak déšť bubnuje na okna a raduji se. Mohlo by pršet celou noc, celý den, celou noc a celý den. Ano vím, že někteří by plakali nad zkaženým víkendem, leč...

26.4.2019 v 21:14 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, zároveň ale i ochranu zemědělců v...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26,  aktualizováno 

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  12:47

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Jste pryč, když jiní umírají? Ukrajinci v branném věku přišli o konzulární služby

23. dubna 2024  12:37

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 718x
Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek

Seznam rubrik

Oblíbené články