Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát jako solnej sloup

Mám takový grafomanský den. V noci jsem napsal blog, pak si šel lehnout, probudil jsem se v pět ráno, byl jsem vyspalý, neboť jsem šel včera večer spát se slepicemi. Jak se říkávalo. 

 Ráno v pět mne napadlo, že bych mohl zkusit napsat kousek slíbené hry, kterou slibuji hercům z našeho souboru vystupujícím pod názvem: „Nejlepší a nejskromnější.” Což je název, jež plně odpovídá kvalitě souboru. Sice jsou dámské hlasy na iDnes, že by se mi do rukou nesvěřily, leč třeba se přijdou podívat a zjistí, že dámy, které se mi svěřily do rukou, se nijak nezhroutily, nejsou na antidepresivech a dokonce se staly amatérskými herečkami. Dobrými amatérskými herečkami. 

Takže jsem usedl, napsal šestistránkový skeč, abych nevyšel ze cviku. Hra je hotová.  Zítra přijdou herci a pokud jim Ondřej hru rozešle, bude čtená zkouška. Ondřej je jeden z herců, co se mi svěřil do péče i jinak, prosperuje a také z něj jsem udělal herce. Jako z dalších jiných. Většinou jsou to lidé z mých terapeutických skupin, ne všichni, ale tenhle způsob vracení se do společnosti se jim líbí. 

Tak si tak čtu zde na iDnes všechny ty blogy, co radí, doporučují, hodnotí, komentují současnou vládu, presidenta a říkám si, že nejlepší bude, když se jako občan zdržím nevyžádaných rad vládě, presidentovi a svým spoluobčanům a budu jen sledovat, co se děje, udělám si vlastní obrázek, případně někdy, až budu mít chuť se k dění vyjádřit, se vyjádřím. Teď v tuhle chvíli mám jiné zájmy a starosti, než se zabývat tím, čí oním politikem. 

Mě opravdu zajímá především, jestli jezdí tramvaj, metro, je dost vody ve vodovodu a v krámě, co koupit. Volím takovou stranu, která mě nechá fungovat, minimálně má ve svém programu, že mne stát bude velmi omezeně obtěžovat, což ty kluci a holky,  co jsou zrovna u koryta, nějak jaksi nezaručují. Inu, lid si zvolil, tedy částečně lid má, co chtěl a počkáme, kam ty sliby, co ti kluci a holky rozdali, povedou. 

Nejsem naiva, který téhle a nebo jiné vládě připisuje zásluhy o prosperitu. Žádná vláda nikdy žádnou prosperitu nezařídila. Maximálně nechala volný průběh tomu, aby se ti, co jsou schopní a ochotní riskovat, měli dobře a tím, že riskují dají vydělat i těm, co si netroufnou riskovat. 

A vláda, která je teď u koryta, které se sypou daně, co se pak vyhazují na blbiny a přitom nemáme ani pořádnou armádu, která je potřebná, stejně jako nemáme pořádné dálnice, co jsou potřebné a další nutné věci se bije v prsa, že něco zařídila. Já si počkám, co tedy zařídí ještě dál. Protože pokud se něco zlepšilo, vláda za zlepšení rozhodně nemůže. Takové tvrzení je fakt jen pro prosťáčky levicového zaměření. 

Levicoví prosťáčci, co nikdy, nikde žádnou prosperitu nezařídili. Jen utratili peníze občanů, a když jim došly, jako jim došly před devětadvaceti lety, kdy po čtyřiceti letech budování zářných zítřků, zjistili, že nemají ani pořádný konkurence schopný průmysl, města jim padají na hlavy a krámy jsou prázdné. „Skvělý,” to výsledek levicového úsilí. A jak se zdá, čekají nás podobné časy, díky těm neomarxistům, co už zase se chtějí starat o všechny za každou cenu, všem dát práva a povinnosti jaksi nikde. Tedy jen poslušnost a správné názory budou vyžadovat. 

Ale už jsem si zvykl, že tihle blouznivci, věčnou spravedlnost očekávající, vždy a všude za jakýchkoliv času se objevují, na čas získají slovo, aby pak většina jejich iluzí zůstala pod troskami toho, co jim díky jejich blouznění spadlo na hlavu. A nakonec to odnesli ti nejpotřebnější, na které zbyla jen ta bída. Ač se jimi a jejich štěstím zaklínali-

Levicovým prosťáčkům, můžete říkat nahoru dolu, že štěstí se neděje, štěstí se musí udělat. Oni budou blouznit, slibovat a to je vždy asi tak všechno, co svedou. A nastolit totalitu. Libovolnou, pod jakýmkoliv praporem. Tdy, pokud si tu totalitu založenou na slibech necháme líbit. Jo jo.

...teď už to víš, co je to sama být, mít na ulici byt, nemoc se ani hnout,  stát jako solnej sloup...

 

Autor: Jan Jílek | sobota 17.11.2018 15:17 | karma článku: 16,76 | přečteno: 498x
  • Další články autora

Jan Jílek

My pony, rifle and me

Vždy, jak se napiji vody ze sklenice s citronem, uvědomím si, jak zhnuseně mi chutná voda samotná, když v těch vedrech na mě pořád povykují, „musíš pít, pít hodně v těch vedrech!”

20.6.2019 v 16:58 | Karma: 36,68 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Sladké je žít

Užívám si v poslední době nemocnic. Mám se tak skvěle, že mít se lépe, snad to ani nevydržím. Po operaci v únoru vše vypadalo nadějně, leč pak se tněco mírně zadrhlo, neboť nastala lokální recidiva nádoru.

26.5.2019 v 11:03 | Karma: 31,02 | Přečteno: 2054x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Zbytečný pocit viny

Čas od času se na mne obrátí zoufalá matka, která má povedenou dceru, či syna. Feťačky, alkoholiky, gamblery. Ptají se jestli udělaly dobře, že svou ratolest vypakovaly z baráku.

8.5.2019 v 19:23 | Karma: 31,95 | Přečteno: 2443x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Ukázka z rozepsané knihy "...a řekla jen.."

Tenhle příběh se nikdy nestal. Jen město Děčín a bývalá kavárna Grand jsou skutečné. Jakákoliv podobnost je čistě náhodná.

5.5.2019 v 11:17 | Karma: 17,42 | Přečteno: 660x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Nikdo nic za nikoho neodžije

Poslouchám, jak déšť bubnuje na okna a raduji se. Mohlo by pršet celou noc, celý den, celou noc a celý den. Ano vím, že někteří by plakali nad zkaženým víkendem, leč...

26.4.2019 v 21:14 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:43

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluví...

Šéf sněmovny Johnson přišel na univerzitu podpořit Židy, dav na něj bučel

25. dubna 2024  10:41

Studenti newyorské Kolumbijské univerzity ve středu pokřikovali a bučeli na předsedu Sněmovny...

Opilé policisty, kteří napadli dívku před nočním barem, inspekce obvinila

25. dubna 2024  10:35

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu a policistku, kteří napadali v...

Party na veřejných záchodech. Vandalové si přinesli televize, okna zakryli dveřmi

25. dubna 2024  10:34

Veřejné toalety u náměstí 1. máje a Malé ulice v Mimoni se staly místem bujarého setkání. Účastníci...

  • Počet článků 1219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 718x
Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek

Seznam rubrik

Oblíbené články