Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Známá situace

Několikrát v životě jsem zaznamenal, že mám chuť se na všechno vykašlat. A stálo mne mnoho úsilí, abych něco takového neudělal.

 

Z toho důvodu chápu některé své klienty, když po několika letech terapie, kdy se soustředí na svůj život, své chování, je třeba opustí žena, která před tím dlouho snášela jeho pití, jeho úlety, nevěry a další potíže, ta žena ho opustí s tím, že je nuda. V tom je právě někdy ten háček. Ona se nudí, už nemá koho vychovávat, ztratila své malé zisky, plynoucí z morální převahy, soucitu okolí a vlastně i ztráty vlastního sebeobrazu obětující se ženy.

Pak najednou hoch vypne, zpije se do bezvědomí a zabalí terapii. Ztratil smysl. Bohužel, nedošlo mu, že i přes ztrátu partnerky má smysl žít, použít tu situaci, která je tíživá, k získání pochopení, že i přesto má smysl pokračovat, neb ženy odcházejí a ženy přicházejí. A on může být dál dobrým tátou svým dětem, protože manželství může skončit, ale rodičovství nekončí.

U závislých trvá dost dlouho, než zjistí, že nejde jen o abstinenci, ale o mnohé další, a smysl má abstinovat, i když se nevede. Protože abstinence je prostředek, nikoliv cíl. Prostředek, jak se střízlivým zrakem a nohama na zemi jít životem a umět se vyhnout zbytečným potížím, stejně jako ocenit krásu, která bezpochyby na světě je. Aspoň já to takhle vidím.

Mám v počítači mnoho knih, ke kterým jsem přišel tím způsobem, že jsem si je koupil, nebo opatřil někde na netu. V poslední době opět si čtu knihy zabývající se Zenem, meditací. Stáhnu do čtečky, většinou jsou to takové příručky, které píší Evropané, či Američané. Někteří mají dokonce i vlastní myšlenky, aniž by citovali moudra jiných. Vidí tu východní kulturu podobným způsobem jako já. Je v ní mnoho zajímavého, ne vším se člověk musí nutně řídit a mít pocit, že do této chvíle nic nevěděl a až ti guruové mu otevřeli oči.

Proč vlastně tohle říkám. Snad proto, že kolem sebe vidím lidi, kteří opakují moudra jiných, píší citáty, které mají navodit jejich lepší duševní stav a nedělají, co učí Zen a psychoterapie. Na rozdíl od těch, co u těch příruček myslí, dokonce vlastní hlavou, a jsou ochotní jít po zvládnutí základu svou cestou. Ale zvládnout základ trvá mnohdy léta: „Uvědom si, kdo jsi, jak na tom jsi a odpusť si, co si odpustit můžeš a udělej vše, pro to, aby sis porozuměl.”

Trvalo mi dlouho, než jsem se smířil se svými chybami, limity a pochopil jsem, v čem je moje cena. A uměl to cenné v sobě probudit. Stejně v psychoterapii, jako v Zenu, cesta nevede přes opakování mouder jiných, ale cesta vede přes snahu pochopit, kdo jsem a co jsem, případně kým jsem.

Ano, tohle trvá i několik let. Je potřeba nebýt na to sám. Ne z toho důvodu, že druzí jsou moudřejší, ale z toho důvodu, že vidí, co ten dotyčný na sobě nevidí. Vidí na jeho slepá místa. A mohou ho na ně upozornit. Což není vždy příjemné zjištění, že jsem někde umazaný, protože jsem se obrazně a někdy doslova o něco otřel, nebo si do něčeho nehezkého omylem sedl.

Ale bez toho upozornění a zjištění, jak nás vidí ti druzí, což nutně někdy je důležité pochopit, že ne my máme problém, ale druzí že mají problém, že není nutné stále se hrabat ve svých „hříších“, ale pochopit, že jsou lidé, kterým nikdy nevyhovíte, ať uděláte cokoliv dobrého, pro ně to nebude nikdy dost dobré.

I tohle trvá několik let, než pochopíme, nikoliv v krátkodobých kursech, kde se nám pokoušejí nalejt moudro do hlavy, že máme opravdu právo žít podle svých představ a ti, co to neunášejí, mají problém, nikoliv my. Tím se vracím vlastně na začátek, k těm partnerům, co odcházejí, když se jejich partneři změnili, stali se svobodnými, sice je nepřestali mít rádi, ale najednou, už nejsou těmi neustále potřebnými, co jsou odkázáni na pomoc a ochotu druhých.

Pro mnohé lidi ztráta nepostradatelnosti, bývá mnohdy krutá facka jejich pýše. Rozzlobí se, pokusí se zvrátit situaci do stavu, kdy byli těmi nepostradatelnými a měli moc. Moc nad tím druhým, třeba jen tím, že určovali oni, co je správné a nesprávné. A najednou jim ten druhý říká: „Vím sám, co je pro mne dobrého a nepotřebuji nápovědu.” Někdy, ale ti abstinující závislí jim vyhoví a díky recidivě se vrátí do toho podřízeného postavení. Takový skrytý motiv, který jim často umožní návrat do známé situace, kdy se nemusí starat, protože se starají jiní: „Ti chytřejší.” Jo jo.

 

Autor: Jan Jílek | středa 21.3.2018 15:24 | karma článku: 14,84 | přečteno: 527x
  • Další články autora

Jan Jílek

My pony, rifle and me

Vždy, jak se napiji vody ze sklenice s citronem, uvědomím si, jak zhnuseně mi chutná voda samotná, když v těch vedrech na mě pořád povykují, „musíš pít, pít hodně v těch vedrech!”

20.6.2019 v 16:58 | Karma: 36,68 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Sladké je žít

Užívám si v poslední době nemocnic. Mám se tak skvěle, že mít se lépe, snad to ani nevydržím. Po operaci v únoru vše vypadalo nadějně, leč pak se tněco mírně zadrhlo, neboť nastala lokální recidiva nádoru.

26.5.2019 v 11:03 | Karma: 31,02 | Přečteno: 2054x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Zbytečný pocit viny

Čas od času se na mne obrátí zoufalá matka, která má povedenou dceru, či syna. Feťačky, alkoholiky, gamblery. Ptají se jestli udělaly dobře, že svou ratolest vypakovaly z baráku.

8.5.2019 v 19:23 | Karma: 31,95 | Přečteno: 2443x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Ukázka z rozepsané knihy "...a řekla jen.."

Tenhle příběh se nikdy nestal. Jen město Děčín a bývalá kavárna Grand jsou skutečné. Jakákoliv podobnost je čistě náhodná.

5.5.2019 v 11:17 | Karma: 17,42 | Přečteno: 660x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Nikdo nic za nikoho neodžije

Poslouchám, jak déšť bubnuje na okna a raduji se. Mohlo by pršet celou noc, celý den, celou noc a celý den. Ano vím, že někteří by plakali nad zkaženým víkendem, leč...

26.4.2019 v 21:14 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:02

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 718x
Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek

Seznam rubrik

Oblíbené články