Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejsem rád za mudrce

Po dlouhém čase, jsem si nainstaloval Debian. Jednu z nejstarších linuxových distribucí. Můj kamarád Dalibor říká: „Nejlepší”, já si myslím,že: Nejlepší je Slackware! Což dá samozřejmě rozum.

 

S linuxovými distribucemi je to podobné jako s textovými editory, ženami a politiky. Záleží na tom, na co ji chci. Pokud na nekomplikované používání, zvolím, podobně jako ženu, takovou, která je nenáročná, snadná k provozu a nemá moc zbytečných funkcí. Objevíš, nainstaluješ, v případě ženy pozveš domu a bezproblémově provozuješ. Což je ideál.

Což u Slackware, nebo Debianu, (hodně se to zlepšilo), není zas až tak jednoduché. Instalaci člověk musí umět, nesmí se bát, stejně jako se chlap nebojí komplikovaných žen, počítá s tím, že komplikace byly a budou a na komplikovaných distribucích se člověk nejvíc naučí.

Podobně je tomu tak u komplikovaných žen. Člověk se s nimi nenudí. Ráno řekne: „Večer přijedu.” Večer je tu, žena nikde. Koukám na fotbal, doufám, že ta Slávie konečně dostane világoš, žena nikde a Slávia vyhraje v Karviné dva nula. Smutná historka, by jeden řekl.

Lehce se znepokojím, neb nevím, jestli se jí nenadále vybil mobil, nebo klekl, obojí je při kvalitě jejího prastarého iPhone možné. Případně, jestli ji někdo v ateliéru nepřepadl. Nebo jestli nespí. Zkouším volat, mobil mlčí. Nakonec o půlnoci vidím, jak na FB gratuluje mému vnukovi k narozeninám.

A mě vzápětí píše. Prý: „Napsala jsem ti mail.” Táži se, „Kdy?” „Před půl minutou.” Jasně, klekl jí iPhone. A dodá. „Ještě jsem ten komiks nedodělala, a nevím, kolik mi za to dají.” Stará umělecká píseň. „Tvořím, na peníze se neptám.”

Vždy mne fascinují lidé, kteří penězi neopovrhují, akorát si o ně neumí za práci říct. Dumají, jestli se náhodou neurazí druhá strana, pokud by si řekli moc a jestli nebudou za blbé, pokud si řeknou málo. A netuší, že o penězích se vyjednává hned na začátku. Aby bylo všem stranám zcela jasno.

Povídačky typu: „Nějak se pak dohodneme”, nechávám politikům a zlodějům. Je zcela normální u slušných lidí, že se dohodne cena za práci, třeba předběžná, minimální a pak se může upravovat. Nebaví mne lidé, co mi na otázku: „Co jsem dlužen?” odpoví: „Nevím, nechám to na vás.” To si koledují o to, abych jim řekl: „ Tak fajn, děkuji za námahu. Přijďte zas.” A nedám jim nic. Protože usoudím, že za moc to nestálo.

Asi by se divili. No nic, tak taková je zábava s komplikovanými ženami. Jeden se podobně jako u těch linuxových distribucí typu Debian, Slackware, nenudí. I když ta linuxová distra se při správném nastavení chovají předvídatelně. A dělají s úspěchem, co se jim řekne. Což u komplikovaných žen se nedá předpokládat. Těm se něco řekne a oni něco udělají, ale nikdy ne to, co se jim řekne. Zatím ten Debian dělá, co se mu řekne.

Lidská společnost je založena na vyjednávání. Mezilidském vyjednávání. Což předpokládá jistou míru schopnosti se dotazovat, říkat ne, umět požádat o laskavost, umět unést odmítnutí, umět trvat na svém a nedomnívat se, že když mi druzí lidé říkají, že mají pravdu, že jsou chytřejší než já. Mohou si takovou věc myslet, ale ne vždy je tomu tak.

Já zastávám názor, že člověk, který v dospělosti je schopný se postarat sám o sebe, je pro svou potřebu chytrý docela dost. A nemusí mít nutně IQ 150. Stačí umět vyjednávat a říct si, o co chci. Kecy o tom, co má ten druhý, mě nezajímají, kolik mu kdo platí, zajímá mne jen, co chci já. O tom vyjednávám.

Dál mne „baví” lidé, kteří čtou myšlenky a vždy vědí, co jim ten druhý řekne. Jestliže se dotáži: „A zeptal ses?” On/ona odpoví: „Ne, je to zbytečné, přeci vím, jak si tihle lidé chovají. Jací jsou.” Vědí, že jsou lotři, co nemá smysl se jich ani ptát. Pak mají ti lidé, jen co si zaslouží. Svoje představy a málo peněz, málo lásky, málo úspěchu. Když se nezeptám, nic se nedozvím, a když nic nezkusím, nic nemám. Ale zase vím, jak to je. Sám před sebou jsem za „mudrce.” Jo jo.

 

Autor: Jan Jílek | neděle 15.10.2017 12:19 | karma článku: 15,99 | přečteno: 445x
  • Další články autora

Jan Jílek

My pony, rifle and me

Vždy, jak se napiji vody ze sklenice s citronem, uvědomím si, jak zhnuseně mi chutná voda samotná, když v těch vedrech na mě pořád povykují, „musíš pít, pít hodně v těch vedrech!”

20.6.2019 v 16:58 | Karma: 36,68 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Sladké je žít

Užívám si v poslední době nemocnic. Mám se tak skvěle, že mít se lépe, snad to ani nevydržím. Po operaci v únoru vše vypadalo nadějně, leč pak se tněco mírně zadrhlo, neboť nastala lokální recidiva nádoru.

26.5.2019 v 11:03 | Karma: 31,02 | Přečteno: 2054x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Zbytečný pocit viny

Čas od času se na mne obrátí zoufalá matka, která má povedenou dceru, či syna. Feťačky, alkoholiky, gamblery. Ptají se jestli udělaly dobře, že svou ratolest vypakovaly z baráku.

8.5.2019 v 19:23 | Karma: 31,95 | Přečteno: 2443x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Ukázka z rozepsané knihy "...a řekla jen.."

Tenhle příběh se nikdy nestal. Jen město Děčín a bývalá kavárna Grand jsou skutečné. Jakákoliv podobnost je čistě náhodná.

5.5.2019 v 11:17 | Karma: 17,42 | Přečteno: 660x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Nikdo nic za nikoho neodžije

Poslouchám, jak déšť bubnuje na okna a raduji se. Mohlo by pršet celou noc, celý den, celou noc a celý den. Ano vím, že někteří by plakali nad zkaženým víkendem, leč...

26.4.2019 v 21:14 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily dva lidi

24. dubna 2024  8:33

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy a...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

  • Počet článků 1219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 718x
Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek

Seznam rubrik

Oblíbené články