Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jo, časy se fakt mění

Hezky jsem strávil sobotu. Malováním, posloucháním muziky mého mládí, spánkem a kliky. Posiluji, abych nebyl tak hadrovitý.

 Koupil jsem si knížku o malování akvarelů, zjistil jsem že existuje i kniha o kreslení, takže jsem ji zakoupil také.

E-knihy. Lépe se nosí v tašce. Stáhnu ji do iPadu, aspoň budu mít na rozdíl od čtečky barevně. Do iPadu se vejde hafo knížek. Nosím si sebou slušnou knihovnu. Malování, jak jsem zjistil není nic jednoduchého. Pokud člověk chce, aby se vyjádřil, tak zjistí, že se sice uvolní, odtáhne mysl, ale také se unaví. Inu tvůrčí práce je stejně únavná, jako vykládat vagony, nebo tahat materiál na střechu, případně tahat ocelové lano z vody.

Tohle mohu zcela zodpovědně prohlásit, neb jsem se třicet let živil manuálně a dvacet čtyři let se živím tvůrčím způsobem. Terapie, jak kdysi pravil docent Skála, zakladatel československé psychoterapie, je kus umění, znalostí a dřiny. Ale pravdou je, že vždy, když odpočívám u psaní, kreslení, nebo chůzí, tak nemám pocit dřiny.

Je fakt, že ač jsem nikdy kreslit neuměl, natož malovat, tak pokud se začtu, nebo zaposlouchám do návodu, ke svému údivu zjistím, že sice bych se kreslením a malováním v žádném případě živit nemohl, jako má láska, která se tím uživí, ale pokud se soustředím, tak ty obrázky mají docela snesitelný tvar. Autorka obou knih Jana Petrásková má pravdu, když říká, pokud se člověk naučí psát, vykonávat nějaké řemeslo, může se naučit i kreslit.

A nikdy není pozdě. Jo, když tak vzpomenu na některé starce v mých letech, v dobách, kdy jsem byl mladý. Pokud byli naživu, většina jich jen kňučela. Oni mnozí kňučí i dnes, docela se jim divím, že se tomu kňučení tak oddávají. Knihovna v Praze stojí šedesát korun ročně, papír a tužka také není nic závratně drahého, procházka je zadarmo. Dá se dělat věcí bez peněz. Své babičky jsem nikdy neslyšel kňučet. Ty věděly, co je život za prevíta a přesto si života vážily.

Když neměly nic na práci, což bylo jen málokdy, sedly, odpočívaly a radovaly se, že je nic nebolí a jsou schopny se o sebe postarat. Najedly se dosyta, jídlo a teplo bylo to hlavní, co v jejích očích byl ten správný blahobyt. Nějak jsem po nich tenhle životní přístup podědil. Netrpím pocitem, že jsem chudák největší, když nemám Mercedes, nebo Porsche. Případně zlatý zámek. Nakonec, kdo by se o ty krámy pořád staral. Stačí byt.

Kdysi na jednom chatu se mi vysmíval takový hoch, že po padesátce jsem se zmohl na byt. Paneláková kobka, povídal. Bloud. Já jsem s ním vcelku spokojený. Na kraji města, místa pro mne a občasné návštěvy akorát. Uvařit si mám kde, vyspat se a umýt taky. Tak jakýpak copak? Kapitalismus mi vyhovuje, pravda, jsem ten, co se celkem díky ochotě se vzdělávat i prosadil, takže nemám pocit, že běžím ten krysí závod. Dělám, co mne baví, nemám potřebu napravovat svět vezdejší, mám se sebou sám dost dělat.

Netvrdím, že bych chtěl být důchodce, co jezdí po Praze a shání laciné rohlíky. Protože mu nic jiného nezbývá. Ale spousta lidí se do chudoby a potíží dostává vlastní vinou a jsou mnohem chudší, než by museli být. Zkažení socialismem, představou, že lidé kolem nich mají povinnost se o ně postarat. Tohle přesvědčení jsem nikdy nezískal. Život na dluh nepovažuji za nich chytrého. Naštěstí. O ty, kteří se o sebe opravdu nemohou postarat, invalidé, těžce psychicky nemocní, atd, tak samozřejmě se postarat musíme. Bohatí jsme dost, ale o nikoho jiného ani náhodou.

Chce-li někdo mladý z dálné ciziny zde žít, musí počítat s tím, že začátky jsou krušné a co si nevydělají, nebudou mít. Naučit se jazyk, způsoby a chování, které je v téhle civilizaci vyžadováno. Kecy soudruhů, že máme jakousi povinnost vůči příchozím, jsou jen kecy. Nejsou o nic horší a méně schopní než my. Ale ovládají skvěle hru, co se nazývá: „Umění neosvědčit se.”

Nic, nebudu se zabývat politikou. Ale, prý není máslo. Někteří z nás ho v panice skoupili. Jak za totáče. A tím pádem nahráli skutečně těm řetězcům, aby ho patřičně zdražili. Když je poptávka, zdražuje se, když není poptávka, zlevňuje se. Je-li dostatek, ceny jdou dolů, není-li dostatek, ceny jdou nahoru. Asi není dostatek másla. Nějak jsem nezkoumal důvody, proč není. Máslo nekupuji. Jedno mi vydrží na dva roky. Jen jsem zaznamenal rozruch kolem másla.

Kdybych začal zkoumat, možná bych zjistil, že je to chybnou politikou. Jestli EU, nebo českého státu zatím nevím. Tolik zas vědět nemusím. Nakonec, co socani můžou kloudnýho vymyslet? V EU, nebo tady. Ti mají leda schopnost rozházet cizí peníze a zlikvidovat vše, co je v cestě kloudného,  svým osvědčeným způsobem,  hospodářství. Viz Venezuela. A teď byli čtyři roky u vesla. Za konjunkturu nemůžou, ta nastala proti jejich vůli, takže neměli koho skoro zachraňovat a ta parta kolem Andreje, škoda mluvit. A taková to byla hezká sobota. Jo jo.

Tak něco z toho, co jsem poslouchal:

 

Autor: Jan Jílek | neděle 24.9.2017 1:26 | karma článku: 16,66 | přečteno: 424x
  • Další články autora

Jan Jílek

My pony, rifle and me

Vždy, jak se napiji vody ze sklenice s citronem, uvědomím si, jak zhnuseně mi chutná voda samotná, když v těch vedrech na mě pořád povykují, „musíš pít, pít hodně v těch vedrech!”

20.6.2019 v 16:58 | Karma: 36,68 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Sladké je žít

Užívám si v poslední době nemocnic. Mám se tak skvěle, že mít se lépe, snad to ani nevydržím. Po operaci v únoru vše vypadalo nadějně, leč pak se tněco mírně zadrhlo, neboť nastala lokální recidiva nádoru.

26.5.2019 v 11:03 | Karma: 31,02 | Přečteno: 2054x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Zbytečný pocit viny

Čas od času se na mne obrátí zoufalá matka, která má povedenou dceru, či syna. Feťačky, alkoholiky, gamblery. Ptají se jestli udělaly dobře, že svou ratolest vypakovaly z baráku.

8.5.2019 v 19:23 | Karma: 31,95 | Přečteno: 2443x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Ukázka z rozepsané knihy "...a řekla jen.."

Tenhle příběh se nikdy nestal. Jen město Děčín a bývalá kavárna Grand jsou skutečné. Jakákoliv podobnost je čistě náhodná.

5.5.2019 v 11:17 | Karma: 17,42 | Přečteno: 660x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Nikdo nic za nikoho neodžije

Poslouchám, jak déšť bubnuje na okna a raduji se. Mohlo by pršet celou noc, celý den, celou noc a celý den. Ano vím, že někteří by plakali nad zkaženým víkendem, leč...

26.4.2019 v 21:14 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 1219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 718x
Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek

Seznam rubrik

Oblíbené články