Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Klasik a hezká Jenny Morganová

5. 08. 2017 18:59:29
Čas od času mne napadne, jak by chutnal třeba žitný chleba s balkánským sýrem a česnekem. Abych zjistil tu chuť, musím vyzkoušet. Jsem doma sám, tak mohu. Než zítra vyrazím ven, zatím vyvanu.

Několik krajíců chleba, na plátky balkánský sýr, položit, navrch česnek a oči se rozšíří blahem. K tomu černé kafe, černé jako má duše a ráj se koná. Mám holt jednoduché chutě. Ale abych byl upřimný, tak k těmhle návodům, mne přivedla dobrodružná literatura a poesie. Specielně Kapitán Fracasse, respektive román, nikoliv film, ten mě tedy nijak extra neokouzlil, a v tom románu popisy různých lahůdek. Třeba kozí sýr, který vévoda Vallobmbreuse považoval za obzvlášť lahodný.

Nakonec, když jsem při putování po Francii, cestou na Gibraltar byl pozván několikrát na jídlo, jednou dokonce na statek, kde u stolu seděly tři generace a já, pochopil jsem, jak se dá žít a jíst. Francouzi tohle umí. Jídlo bylo vynikající a na konec byl sýr. Jako zákusek, kupodivu, tavený. Zjistil jsem jak mazaná je francouzská kuchyně. Ale tolik jsem se nedivil, neb jsem se shlédl v franzouzské poesii. Hlavně mého oblíbence Francoisa Villona, Hlavně, co psal o lásce a jídlu ve své „Baladě – protest“
a z ní tedy malý úryvek.
Franc Gontier se svou Helou kdyby věděl,
jak slaďounce se v pohodlíčku žije,
tak byl by nadšenec ten nevěděl,
že spása jediná jen v cibuli je
a v podmáslí, jež k česneku se pij.
Pod růží ležet je jim krásou krás?
Kde lože s lenoškou je-ptám se vás...

Mluvil mi z duše. Dobře se najíst je základ. Jasně, je krásné, ekologicky žít, zdravě a lahodně se stravovat, líbat se s Helou pod šípkem jak dále pokračuje:

Ať Gontierovic pijí vzduch a jas;
a sajte úžas nad úžas
pod šípkem líbejte se do umdlení!
Nechť je zdrávo pěstit štěp a klas-
žít v komfortu, ach nad to není!

Měl recht klasik, občas neškodí ležet pod šípkem, dokonce neškodí se pod ním líbat, je-li s kým, ale pohodlí je pohodlí. Takže balkánský sýr, česnek, chleba žitný, ale k večeři, takový krásně zralý steak, ten vůbec neškodí. Dopíši blog a dám si.

Měl jsem docela náročné dopoledne. Jedno lehce rozvrácené manželství, pak fetující maminka, co má nároky na dceru, která s tím neví rady. To už tak bývá, nejen dcery dělají starost matkám, ale i matky dcerám: Nezávidim jim ten život, ani jedné. No, uvidíme, co bude dál. Gentleman jak se zdá, pochopil, že méně je někdy více a slečna snad tako připustí, že maminka je dospělá.

Skončila práce a musel jsem se posilnit. Právě tím chlebem, sýrem a česnekem. Dva tři stroužky postačí. Pak jsem si na YouTube pouštěl krásný humor Luďka Nekudy a Jiřího Císlera. Dlouho jsem nic od nich neslyšel a zastesklo se mi po písní Jenny Morganová, kterou Luděk Nekuda zpíval v roce 1970. Našel, poslechl a má duše se rozjařila. Pak jsem si pustil několik scének a vybral následující. Jo jo.

Autor: Jan Jílek | sobota 5.8.2017 18:59 | karma článku: 13.35 | přečteno: 310x

Další články blogera

Jan Jílek

Miluj mě, miluj mě

Jen tak jsem si přemýšlel o tom, co jím, kolik jím, co piji a co bych měl jíst a pít. Jestli mám pít kafe, či nikoliv. A abych byl chytřejší,, hledal jsem něco o prospěšnosti kafe. Tedy, jak říkají intoši, kávy.

20.8.2017 v 1:29 | Karma článku: 14.27 | Přečteno: 350 | Diskuse

Jan Jílek

Co zas v tý televizi dávají?

Jak jsem si včera vymýšlel nebe, tak jsem zapomněl na Thora Heyerdala, který kdysi dávno podnikl cestu z peruánského města Callao na Velikonoční ostrovy s partou dalších, jemu podobných magorů, na balsovém voru.

19.8.2017 v 16:37 | Karma článku: 18.75 | Přečteno: 1065 | Diskuse

Jan Jílek

Každýmu jeho nebe

Smutný týden. Umřel kamarád. Jeden z mála, které v Praze mám. Takže mi všechny potíže v týdnu nastalé připadají jako malichernosti.

18.8.2017 v 19:33 | Karma článku: 18.41 | Přečteno: 410 | Diskuse

Jan Jílek

...on si přesto zpívá...

Míval jsem kdysi sluchátka. Na uši nasazené v rytmu rokenrolu se kývaje, v metru, tramvaji, jsem je nosíval. Bigbít a rokenrol mi zvučel do uší. Leč, kde je konec mým krásným sluchátkům? Hledaje, nenacházím.

13.8.2017 v 0:54 | Karma článku: 17.56 | Přečteno: 413 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Anna Rathkopf

Postřižiny aneb chemoterapie mě dolů nedostane

Nikdy nezapomenu na sestřičku při nabídce léčebnýho menu: "Některým ženám zůstane až padesát procent vlasů." povídala vesele sestřička. "Sakra, tak to jste mi to teda neprodala. To neberu." Povídám ještě veseleji já

21.8.2017 v 21:01 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 278 | Diskuse

Jiří Jiroudek

,,Malá" retrospektiva, aneb Jednadvacet, jednadvacet, 68/69

Něco historie, něco prožitků, pár ohlédnutí se za minulostí. Léta šedesátá. A ,,některá“ z dat, která velmi ovlivnila i poznamenala naší historii a osudy mnoha lidí. Několik generací. V mnohém až po dnešek. Takže kousek ze života

20.8.2017 v 23:20 | Karma článku: 10.17 | Přečteno: 265 | Diskuse

Andrea Špičáková

Útok v Barceloně pohledem z Katalánska

Je to sice už tři dny, co katalánskou metropoli ochromil zásah několika bláznů, kteří ublížili nevinným lidem, ale po návratu z Barceloně nedalekého Lloret de Mar bych okomentovala situaci, jak to vypadalo Katalánsku hodiny poté.

20.8.2017 v 20:53 | Karma článku: 28.44 | Přečteno: 1060 | Diskuse

Lucie Gavendová

Svět se mění a my s ním

Foukám do popela, který se rozlétává na všechny světové strany. Foukám do něj stejně, jako jednou někdo foukne do toho prachu, který zbyde po mě. Člověče, prach jsi, a v prach se obrátíš.

20.8.2017 v 14:30 | Karma článku: 7.64 | Přečteno: 245 | Diskuse

Jan Tichý

Třístovkové bilancování

Říkal jsem si, kdy provedu nějaké změny na blogu, nejlépe vyměním profilovou fotku, aby tam nestrašila pořád ta stejná (postupem času letitá).

20.8.2017 v 12:35 | Karma článku: 6.24 | Přečteno: 139 | Diskuse
VIP
Počet článků 819 Celková karma 16.55 Průměrná čtenost 720

Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek Moje knihy na iDNES.cz - Knihy.iDNES.cz

Seznam rubrik

Oblíbené články

více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.