Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsme z džungle

Dočetl jsem obě knihy od Erica Berneho. Ať se jedná o knihu „Co řeknete až pozdravíte.” Tak „Sex v lidském milování.” U té je znát, že je hodně ovlivněna šedesátými léty, kdy byly USA přeci jen dost odlišné od dnešní doby.

 

Ale četly se obě krásně a hodně jsem si u nich uvědomil, jak se lidské vztahy nemění. Šedesátá léta, stejně jako dnes, se lidé milují, nenávidí, hledají cestu k sobě a dost často cestu od sebe.

Na Facebooku jsem zachytil fotografie ze svatby, které pořizovala dáma, co je údajně odpůrkyni vdávání, ač má už dvě děti. Ani netuší jakou důležitost podprahově dává tomu rituálu. Jak důležitý je pro ni a její kamarádky onen svazek, co fotila, který spojuje tím rituálem, (a rituály jsou to, co dělá civilizaci civilizací, ať už se jedná o střední Evropu, nebo amazonské Indiány,) rituálem, kterým jeden druhému říkáme, že se pokusíme dostát svým závazkům a povinnostem.

Na těch fotografiích a komentářích pod nimi, hlavně u žen je evidentně vidět, jak ti, co si pořád odpírají ten rituál, po něm náramně touží. Touží, protože cítí a bojí se vyslovit, neb by nebyly moderní, že poskytuje malou jistotu, něčeho, co je těžko vyslovitelné, leč přesto mnohým velmi srozumitelné. Dokonce jsem tam zachytil návrh, že by si mohly udělat svatbu bez právních následků. Jen s tím rituálem. Možná i bez muže, jen jako dámskou party.

Jistě proč ne, jde všechno. Jen mi uniká smysl takové party. Možná že: „Užijeme si mejdan a půjdeme domu samy spát.” Ne všechny, jen některé. Civilizace, která se vzdává dětí, manželství, rituálů nemá příliš šance pro přežití. Mnozí ti lidé si pletou požadavek „Žít tady a teď” s „o nic se nestarej, záleží jen na tom, co si užiješ.” Ovšem přijde-li okamžik, že potřebují pomoc, zjistí, že není, kdo by ji poskytl. Všechno obětovali jen sami sobě.

Děti, pokud mají, tak často, ne vždy, ale často je vychovávají, jako ty, u nichž nemáme povinnosti, které je potřeba plnit, abychom je připravili a vychovali, tak aby uměli žít v tom drsném světě, ale jako hračku, která má uspokojit naše ego. A „hračky” se jednoho dne přestanou chovat jako hračky, a začnou se chovat jako jejich rodiče. Zcela logicky. Dostaly ten scénář: „Starej se jen sám o sebe, na nikom jiném nezáleží, jsi osobnost a nikdo ti není ani k patám,” do vínku. Jejich rodiče jim ho vtiskli a jejich rodiče jsou těmi, kdo je nejvíc poté překvapen, když jim ho jejich děti předvedou v plné kráse..

Jsou ty výše uvedené scénáře naprosto rozdílné od přístupu, který vtisknou jiní rodiče. „Starej se o sebe, aby se o tebe nemusel nikdo starat, nebyl si nikomu na krku a pamatuj si, že být prospěšný je nejzábavnější věc, jakou můžeš zažít.” Ale prospěšný může být jen ten, co chápe smysl spolupráce, ochoty v případě nouze prospět skutkem, radou těm druhým, kterým se zrovna nevede.

Ale zase umět rozeznat, ty kterým se nevede, kterým ukážeme cestu, po které mohou jít, protože věříme, že i ti, co se jim nevede, jsou schopni jít, stejně jako my. Že nejsou horší a my nejsme lepší, abychom jim nutili pomoc, kterou nepotřebují. Umět rozlišit a umět udělat, co je třeba v ten čas, kdy je to toho třeba.

Tyhle dovednosti se člověk učí v rodině, kde jsou sourozenci. Díky sourozencům se učí omezit, protože umění se omezit, spolupracovat poskytuje obrovskou evoluční výhodu. Ti, co si žijí pro sebe, odejdou sami, ti co žijí s druhými a pro druhé, nejsou zapomenuti. Ani za života, ani po smrti. Takže rituály, vedoucí k dospělosti, odpovědnosti, jsou nesmírně důležité a jako vše, mají svůj čas a své místo, a není radno s nimi plýtvat jen tak pro potěšení.

Pochopitelně, lidé z civilizace, která nic nesvětí, proto ji nic není svaté, s tímhle zřejmě nebudou souhlasit. Tohle je jedna strana mince. Druhá strana, ta, co neumí říci ničemu ne, zas má pocit, že pomáhat se má všem, kdo si řeknou a dokonce i těm, co nic nežádají. Je jim divné, že nežádají. Pak zjistí, že ti co nežádají, jsou svobodní. Svobodní lidé nežádají, protože mají dost svého, nemusí se prosit a jsou schopni v případě potřeby poskytnout, co je třeba.

Dítě v rodině se učí dvě věci. Umět říci ne, a umět spolupracovat. Pokud se tohle nenaučí v rodině, pak se obě dovednosti učí za velkých bolestí v životě. Dnes a denně potkávám lidi, kteří ač nejsou pacienti, neumí říkat ne, a neumí spolupracovat a stanovovat hranice. Jejich rodiče, také neumí tyhle dvě dovednosti, takže je nic pořádného nenaučili. Nenaučili je dovednostem, které jsou důležité pro život.

Na světě nejsou jen lidé, kteří mě milují, stejně jako na světe nejsou jen lidé, kteří vše nenávidí. Pokud je život džungle a boj, jak mnozí rádi říkají, tak i v džungli a v boji je nutné se naučit přežít. A každá džungle má své hranice a každý boj jednou skončí. A je nutné umět žít i na volných širých prostorách, kde jsou zas trochu jiná pravidla. Ale jak v džungli, tak v širých prostorách se musí lidé učit spolupracovat a být si prospěšní. A musí to naučit svoje děti. Pak přežijí, jak oni, tak jejich děti a života užijí všichni. Jo jo.

Nuž pamatuj, zde platí Zákony džungle a žádné jiné. Živ bude ten, kdo ctí je, kdo ne, ten bídně zhyne. Kipling

 

A i ten Mauglí, když lovil Šer Chána, nebo válčil proti dholům, musel a uměl  spolupracovat se svými pomocníky ze smečky. Jak říkal: My jsme z džungle. Jsme z jedné krve, ty i já!

Autor: Jan Jílek | neděle 11.6.2017 13:33 | karma článku: 16,39 | přečteno: 404x
  • Další články autora

Jan Jílek

My pony, rifle and me

Vždy, jak se napiji vody ze sklenice s citronem, uvědomím si, jak zhnuseně mi chutná voda samotná, když v těch vedrech na mě pořád povykují, „musíš pít, pít hodně v těch vedrech!”

20.6.2019 v 16:58 | Karma: 36,68 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Sladké je žít

Užívám si v poslední době nemocnic. Mám se tak skvěle, že mít se lépe, snad to ani nevydržím. Po operaci v únoru vše vypadalo nadějně, leč pak se tněco mírně zadrhlo, neboť nastala lokální recidiva nádoru.

26.5.2019 v 11:03 | Karma: 31,02 | Přečteno: 2054x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Zbytečný pocit viny

Čas od času se na mne obrátí zoufalá matka, která má povedenou dceru, či syna. Feťačky, alkoholiky, gamblery. Ptají se jestli udělaly dobře, že svou ratolest vypakovaly z baráku.

8.5.2019 v 19:23 | Karma: 31,95 | Přečteno: 2443x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Ukázka z rozepsané knihy "...a řekla jen.."

Tenhle příběh se nikdy nestal. Jen město Děčín a bývalá kavárna Grand jsou skutečné. Jakákoliv podobnost je čistě náhodná.

5.5.2019 v 11:17 | Karma: 17,42 | Přečteno: 660x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Nikdo nic za nikoho neodžije

Poslouchám, jak déšť bubnuje na okna a raduji se. Mohlo by pršet celou noc, celý den, celou noc a celý den. Ano vím, že někteří by plakali nad zkaženým víkendem, leč...

26.4.2019 v 21:14 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 1219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 718x
Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek

Seznam rubrik

Oblíbené články