Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pak už si neškrtnem

Čtu si velmi zajímavou knihu od Borise Johnsona „Faktor Churchill.” Dostal jsem ji, občas dostávám knihy a mohu říci, že tohle byl velmi podařený dárek. Díky pane Hanausku.

Jak mám ve zvyku, nebudu ji vyprávět, protože neumím vyprávět knihy cizích autorů. Tohle a výklad politiky, nechám jiným, povolanějším. Mě baví knihy číst, nikoliv je reprodukovat. Občas narazím na různé výklady a výtahy knih, které jsem četl a nestačím se divit.

Nehodlám riskovat, že se mi lidé budou posmívat. Pokud se mi posmívají za blogy, někteří, nevadí, ale posmívat se mi za komentáře ke knihám, co jsem nenapsal, to je z mého hlediska za hranou. „Faktor Churchill” se mi skutečné líbí baví mne a mohu ji doporučit každému, kdo se o tohoto politika zajímá.

Zajímají mě dějiny Britského impéria. Ne sice nijak dopodrobna, ale občas si něco o téhle zajímavé zemi přečtu. Poprvé jsem ji navštívil před dvaceti lety. Byla přesně taková, jakou jsem ji poznal v literatuře. Zažil jsem britské léto, britskou slušnost a i britskou hrdost. Tak nějak jsou hrdí na svou minulost, svoje tradice, i když to zas až tolik nedávali nahlas najevo. Je z nich ovšem ta hrdost cítit.

Myslím si, že když se nezesrali z Hitlera, nesesypou se ani z teroristů. Poradí si. Že odešli z EU, je mi docela líto, ale chápu je. Národ s takovou imperiální tradicí si nenechají foukat do kaše od neomarxistických politiků. Ještě k tomu z Německa. Tak hluboko ještě neklesli. Naštěstí. EU rozhodně není ten nejlepší státní útvar na světě. Musí se moc a moc zlepšit. Byl jsem mezi těmi naivy, co hlasovali pro vstup. Dnes, když tak sleduji ty výkony vrcholných unijních politiků a úředníků, už nejsem tak nadšený.

Mám dnes dovolenou, nechce se mi spát, chvíli jsem cvičil, tělo je nutné protáhnout, třeba i jen na židli. Na židli se dá krásně cvičit. Ale docela rád si ke cvičení stoupnu, případně lehnu. Teď si dám kafe, budu se chvíli věnovat něčemu zábavnému, abych, když už se mi nechce spát, ten čas nějak využil. Nemusím užitečně, lezou mi na nervy všechny ty rady a porady, jak efektivně využít čas a být tak dokonalý. Nechci být dokonalý.

No, ale daně jsem zaplatil, daňové přiznání pošlu dnes. Vždy to tak dělám, zaplatím, pošlu abych se nemusel o stát už dál starat. Akorát, že budu muset na poštu. Zase čekání. Jak to dělaly ty ženský na poště, za těch starých časů, kdy neměly počítače, pouze krabici s doporučenými dopisy a balíky a vyzvednout dopis, nebo balík, byla hračka. Včera jsem čekal na doporučený dopis dvacet jedna minut. Samá technika a nikde nic.

Možná za to může taky EU. Nakonec, ono je dobrý mít někoho, kdo za to může. Jeden má aspoň komu nadávat. Budu dnes nadávat EU, zítra některému politikovi, vypláču se do blogu a nic se nezmění. Asi bysme se radostí zbláznili, kdybysme to měli dobrý. Kdepak, myslím, že i kdyby všechno klapalo jak na drátku, důvod k nářku se najde. Co já znám lidí, co furt brečej. Brečej a brečej. A nic se jim neděje.

Zařídím poštu a půjdu si koupit biftek. K snídani. Není nad to dát si biftek k snídani. Má láska se tomuhle nápadu onehdy divila, ale nakonec si dala říct a chutnalo ji. Ještě aby ji nechutnalo, když jsem ho dělal já. Menší kousek steaku, pár vajíček k tomu a hotovo. Pochopitelně kafe, aby to zdravé jídlo lépe zapadlo.

Jo, věčně tu nebudem a do hrobu si nic nevezmem. Co neužijem tady, jinde už těžko. I když prý v nebi je blaze. Ale pořád je to nejistý. Tak aspoň něco hmatatelnýho, něco, co potěší. Jak zpíval nebožtík Hapka: Mám pěknou sirku v zubech, krempu do čela a bota zpuchřelá mi vrásky nedělá.. Jasně, tak si škrtnem sirkou a nejen sirkou ať se ohřejem. Dokud jsme tady. Jo jo

 

 

Bude mi lehká zem

Autor: Jan Jílek | pátek 24.3.2017 8:52 | karma článku: 18,98 | přečteno: 509x
  • Další články autora

Jan Jílek

My pony, rifle and me

Vždy, jak se napiji vody ze sklenice s citronem, uvědomím si, jak zhnuseně mi chutná voda samotná, když v těch vedrech na mě pořád povykují, „musíš pít, pít hodně v těch vedrech!”

20.6.2019 v 16:58 | Karma: 36,68 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Sladké je žít

Užívám si v poslední době nemocnic. Mám se tak skvěle, že mít se lépe, snad to ani nevydržím. Po operaci v únoru vše vypadalo nadějně, leč pak se tněco mírně zadrhlo, neboť nastala lokální recidiva nádoru.

26.5.2019 v 11:03 | Karma: 31,02 | Přečteno: 2054x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Zbytečný pocit viny

Čas od času se na mne obrátí zoufalá matka, která má povedenou dceru, či syna. Feťačky, alkoholiky, gamblery. Ptají se jestli udělaly dobře, že svou ratolest vypakovaly z baráku.

8.5.2019 v 19:23 | Karma: 31,95 | Přečteno: 2443x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Ukázka z rozepsané knihy "...a řekla jen.."

Tenhle příběh se nikdy nestal. Jen město Děčín a bývalá kavárna Grand jsou skutečné. Jakákoliv podobnost je čistě náhodná.

5.5.2019 v 11:17 | Karma: 17,42 | Přečteno: 660x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Nikdo nic za nikoho neodžije

Poslouchám, jak déšť bubnuje na okna a raduji se. Mohlo by pršet celou noc, celý den, celou noc a celý den. Ano vím, že někteří by plakali nad zkaženým víkendem, leč...

26.4.2019 v 21:14 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

  • Počet článků 1219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 718x
Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek

Seznam rubrik

Oblíbené články