Pak už si neškrtnem

24. 03. 2017 8:52:42
Čtu si velmi zajímavou knihu od Borise Johnsona „Faktor Churchill.” Dostal jsem ji, občas dostávám knihy a mohu říci, že tohle byl velmi podařený dárek. Díky pane Hanausku.

Jak mám ve zvyku, nebudu ji vyprávět, protože neumím vyprávět knihy cizích autorů. Tohle a výklad politiky, nechám jiným, povolanějším. Mě baví knihy číst, nikoliv je reprodukovat. Občas narazím na různé výklady a výtahy knih, které jsem četl a nestačím se divit.

Nehodlám riskovat, že se mi lidé budou posmívat. Pokud se mi posmívají za blogy, někteří, nevadí, ale posmívat se mi za komentáře ke knihám, co jsem nenapsal, to je z mého hlediska za hranou. „Faktor Churchill” se mi skutečné líbí baví mne a mohu ji doporučit každému, kdo se o tohoto politika zajímá.

Zajímají mě dějiny Britského impéria. Ne sice nijak dopodrobna, ale občas si něco o téhle zajímavé zemi přečtu. Poprvé jsem ji navštívil před dvaceti lety. Byla přesně taková, jakou jsem ji poznal v literatuře. Zažil jsem britské léto, britskou slušnost a i britskou hrdost. Tak nějak jsou hrdí na svou minulost, svoje tradice, i když to zas až tolik nedávali nahlas najevo. Je z nich ovšem ta hrdost cítit.

Myslím si, že když se nezesrali z Hitlera, nesesypou se ani z teroristů. Poradí si. Že odešli z EU, je mi docela líto, ale chápu je. Národ s takovou imperiální tradicí si nenechají foukat do kaše od neomarxistických politiků. Ještě k tomu z Německa. Tak hluboko ještě neklesli. Naštěstí. EU rozhodně není ten nejlepší státní útvar na světě. Musí se moc a moc zlepšit. Byl jsem mezi těmi naivy, co hlasovali pro vstup. Dnes, když tak sleduji ty výkony vrcholných unijních politiků a úředníků, už nejsem tak nadšený.

Mám dnes dovolenou, nechce se mi spát, chvíli jsem cvičil, tělo je nutné protáhnout, třeba i jen na židli. Na židli se dá krásně cvičit. Ale docela rád si ke cvičení stoupnu, případně lehnu. Teď si dám kafe, budu se chvíli věnovat něčemu zábavnému, abych, když už se mi nechce spát, ten čas nějak využil. Nemusím užitečně, lezou mi na nervy všechny ty rady a porady, jak efektivně využít čas a být tak dokonalý. Nechci být dokonalý.

No, ale daně jsem zaplatil, daňové přiznání pošlu dnes. Vždy to tak dělám, zaplatím, pošlu abych se nemusel o stát už dál starat. Akorát, že budu muset na poštu. Zase čekání. Jak to dělaly ty ženský na poště, za těch starých časů, kdy neměly počítače, pouze krabici s doporučenými dopisy a balíky a vyzvednout dopis, nebo balík, byla hračka. Včera jsem čekal na doporučený dopis dvacet jedna minut. Samá technika a nikde nic.

Možná za to může taky EU. Nakonec, ono je dobrý mít někoho, kdo za to může. Jeden má aspoň komu nadávat. Budu dnes nadávat EU, zítra některému politikovi, vypláču se do blogu a nic se nezmění. Asi bysme se radostí zbláznili, kdybysme to měli dobrý. Kdepak, myslím, že i kdyby všechno klapalo jak na drátku, důvod k nářku se najde. Co já znám lidí, co furt brečej. Brečej a brečej. A nic se jim neděje.

Zařídím poštu a půjdu si koupit biftek. K snídani. Není nad to dát si biftek k snídani. Má láska se tomuhle nápadu onehdy divila, ale nakonec si dala říct a chutnalo ji. Ještě aby ji nechutnalo, když jsem ho dělal já. Menší kousek steaku, pár vajíček k tomu a hotovo. Pochopitelně kafe, aby to zdravé jídlo lépe zapadlo.

Jo, věčně tu nebudem a do hrobu si nic nevezmem. Co neužijem tady, jinde už těžko. I když prý v nebi je blaze. Ale pořád je to nejistý. Tak aspoň něco hmatatelnýho, něco, co potěší. Jak zpíval nebožtík Hapka: Mám pěknou sirku v zubech, krempu do čela a bota zpuchřelá mi vrásky nedělá.. Jasně, tak si škrtnem sirkou a nejen sirkou ať se ohřejem. Dokud jsme tady. Jo jo

Bude mi lehká zem

Autor: Jan Jílek | pátek 24.3.2017 8:52 | karma článku: 18.98 | přečteno: 509x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 60 | Diskuse

Vlastík Fürst

Dě-da nebo dědek plesnivý

Blíží se jaro a s ním doba, kdy se do ulic vyrojí spousta lehce přioděných slečen a dam. A tak se možná my, co jsme většinově orientovaní, od těch krasavic zase dočkáme nějakého nelichotivého komentáře.

16.3.2024 v 8:30 | Karma článku: 25.51 | Přečteno: 520 | Diskuse

Vlastík Fürst

S Ním jsem silný

David pokračuje ve své písni. Už v ní stihl Stvořiteli říci vše, co ho trápí. Sdílí se s ním o své obavy z toho, že jeho vojsko bez pomoci shůry prohraje. Strach mu ale nahání i mlčení nebes.

8.3.2024 v 19:10 | Karma článku: 12.36 | Přečteno: 205 | Diskuse

Vít Olmer

Bitva o důchod (humoreska)

Nedávno jsem se dočetl, že nějaká paní měla z vyřizování svého důchodu hlavu jak pátrací balon. Chtěl bych ji utěšit...

8.3.2024 v 19:08 | Karma článku: 43.99 | Přečteno: 8016 | Diskuse

Tien Tran Tat

Koupil bych si průvodce po Vietnamu? Spíš nekoupil

Nedávno jsem v ruce držel průvodce po Vietnamu. Publikováno v roce 2018. Není to jediný průvodce, který jsem prolistoval. Vždycky mě zaujme filmové doporučení. Většinou nabídka amerických válečných filmů. Rozčiluje mě to.

6.3.2024 v 8:24 | Karma článku: 23.74 | Přečteno: 409 | Diskuse
VIP
Počet článků 1219 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 717

Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek Moje knihy na iDNES.cz - Knihy.iDNES.cz

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...