Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chce-li kdo obojek, má ho mít

Jak jsem inzeroval v minulém blogu, vyrazil jsem za koupí nějakého oblečení do Sanu Babu. Expedice proběhla bez zádrhelů a nakoupil jsem vše, co mé srdce ráčilo.

Prodavačka byla milá, ochotná a hezká. Ale ani tak jsem se tam nezdržel nijak dlouho. Věděl jsem, co chci, co jsem chtěl, to jsem dostal. Vyrazil jsem z domova ve 13:06 vrátil se v 14:32. A to jsem se ještě stavil v antikvariátu ve Spálené, neb jsem sháněl nějakou knihu od Senecy. Nabízel jsem pak na FB, školení pro dámy, jak rychle, účelně a bez zdržování nakupovat hadry a boty. Zájem nebyl.

Jo, to asi nebyl ten nejlepší obchodní nápad. Ale nevadí. Třeba vyjde nějaký jiný. Jsem si před chvíli poslechl povídání pana Calábka, když jsem si předtím přečetl, jak určité množství ovoce a zeleniny zabraňuje obávaným chorobám. Tak jsem zvědavý. Jím ovoce a zeleniny docela dost. Nejsem ale vegetarián.

Tak trochu medituji, tak trochu cvičím, tak trochu jím ovoce a zeleninu. Nic extra moc nedělám. Zdá se mi, že alespoň pro mne je tohle přijatelný způsob života. Žádný chlast, žádné kouření, nebo jiné drogy, sem tam trochu sexu, aby se ten testosteron zcela nevytratil. Dočetl jsem se, že muži by se měli vyhýbat mátě a majoránce. Aby neztráceli testosteron. No ani jedno zas tolik nemusím, bramboračku jsem neměl ani nepamatuji, to je snad jediné jídlo, kam se dává majoránka a mátový čaj také nijak extra nemusím.

Trochu se vrátím k dnešnímu výročí „Vítězného února.” Jestli mi něco především vadilo na socialismu, jak si říkal totalitní režim, pak přesně to, co mi vadí na dnešních socanech. Ono potlačování svobod a práv občanů. A pokud i dnes se dáme přesvědčit, že jakýsi socialistický blahobyt, rovnostářství je v našem zájmu, pak o ty svobody, co ještě máme, lehko přijdeme, jako o ně přišli naši předkové v tom roce 1948.

Omezují nás postupně, a vydávají ono omezování za naše blaho. Bohužel je dost těch, co si ochotně za misku žrádla dají pověsit obojek na krk. A budou se u toho zapínání obojku tvářit šťastně. Dají se přesvědčit, že ten obojek dře jen málo a jen ty, co nejsou hodní a nesouhlasí. Mají právo být otroky, když si to přejí a myslet si, co si myslí strana, nebo vůdce strany. Já nemám zájem o takovou svobodu, protože pořád rád píši blogy na téma, jaké se mi líbí.

Třeba o tom, že jsem si koupil to a to a nebojím se, že jsem podezírán z toho, že podporuji režim, který tomu současnému nevoní, protože ten mnou, mým nákupem podporovaný a obdivovaný režim je jednoduše úspěšnější. Kupuji si a nosím, co chci. Ano v rámci pracovní smlouvy mne může zaměstnavatel „omezit” v tom, že bude pro výkon práce požadovat to či ono. Ovšem už ho nezajímá, co nosím cestou do práce a z práce. Píši knihy, které si vydám, nemusím nikoho žádat o souhlas, píši divadelní hry, založím si soubor, který ty hry, poté, co si klidně pronajmu divadlo, zahraje.

Že někdo jiný nic takového nepotřebuje? Inu, nepotřebuje. Také mu své potřeby nijak necpu. Má právo na své představy o štěstí, ale já chci mít své potřeby uspokojené. Bez omezování stranickým výborem, který rozhodne, co ano a co ne. Nejen banány, maso, ale i jiné potřeby mám. Čtu co chci, kupuji si knížky jaké mne zajímají, nikoliv ty vyšší „autoritou” schválené.

Nepochybně je dost těch, kterým je tohle celkem jedno. Mají za to, že je to dnes normální. Ano dnes je to normální, bohužel pamatuji, že díky tomu komunistickému puči v roce 1948 tohle normální nebylo. Nebylo normální si koupit libovolnou knížku, jít na film, který viděl celý civilizovaný svět, mimo toho bolševického „ráje.” Dávali pozor abychom se nezkazili imperialistickou muzikou, nečetli vadné autory a nežádali svobodu. Svoboda v bolševickém vydání byla ta, že co není povolené, je zakázané.

Sice jsem od toho poměrně neškodného začátku blogu přešel k trochu něčemu jinému, ale jen z toho důvodu, že mohu. Nemusím držet stranickou linii a stranickou kázeň. Ani na veřejném blogu ne. Těmi dvěma atributy se prezentovali komunisté. A chtěli tohle i na nestranicích. Děkuji, nemám ani v tomhle případě zájem. Chci mít možnost svobodně volit koho chci a mít svobodnou možnost se i ve svém výběru svobodně mýlit. Nemám potřebu věřit straně a věřit, že strana se nemýlí. Jako museli věřit komunisté a pokud nevěřili, stranickou linii, nedrželi, stávali se z nich nepoučitelní mučedníci. Pak ze zoufalství mnozí z nich podepisovali chartu 77. A očekávali, že lid ocení jejich statečnost.

Jestliže si někdo myslí, že volby jsou k ničemu, má právo si to myslet a má dokonce jak už bylo řečeno, právo si dát pověsit obojek s řetězem na krk. Jestli ale očekává, že se tak budu chovat i já, pak čeká zbytečně. Nechci a nebudu. Vítězný únor není mým Vítězným únorem, pouze jen a jen zločineckým pučem, který mne okradl o léta života v totalitě. Jo jo.

  

Autor: Jan Jílek | sobota 25.2.2017 8:48 | karma článku: 24,31 | přečteno: 808x
  • Další články autora

Jan Jílek

My pony, rifle and me

Vždy, jak se napiji vody ze sklenice s citronem, uvědomím si, jak zhnuseně mi chutná voda samotná, když v těch vedrech na mě pořád povykují, „musíš pít, pít hodně v těch vedrech!”

20.6.2019 v 16:58 | Karma: 36,68 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Sladké je žít

Užívám si v poslední době nemocnic. Mám se tak skvěle, že mít se lépe, snad to ani nevydržím. Po operaci v únoru vše vypadalo nadějně, leč pak se tněco mírně zadrhlo, neboť nastala lokální recidiva nádoru.

26.5.2019 v 11:03 | Karma: 31,02 | Přečteno: 2054x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Zbytečný pocit viny

Čas od času se na mne obrátí zoufalá matka, která má povedenou dceru, či syna. Feťačky, alkoholiky, gamblery. Ptají se jestli udělaly dobře, že svou ratolest vypakovaly z baráku.

8.5.2019 v 19:23 | Karma: 31,95 | Přečteno: 2443x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Ukázka z rozepsané knihy "...a řekla jen.."

Tenhle příběh se nikdy nestal. Jen město Děčín a bývalá kavárna Grand jsou skutečné. Jakákoliv podobnost je čistě náhodná.

5.5.2019 v 11:17 | Karma: 17,42 | Přečteno: 660x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Nikdo nic za nikoho neodžije

Poslouchám, jak déšť bubnuje na okna a raduji se. Mohlo by pršet celou noc, celý den, celou noc a celý den. Ano vím, že někteří by plakali nad zkaženým víkendem, leč...

26.4.2019 v 21:14 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  13:27

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....

Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty

24. dubna 2024  13:23

Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  13:19

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Psa nechali v rozpáleném autě, po vysvobození uhynul. Majitelé dostali podmínku

24. dubna 2024  13:19

Muž a žena, kteří vloni v létě nechali psa v autě před Jihočeskou zoologickou zahradou Hluboká nad...

  • Počet článků 1219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 718x
Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek

Seznam rubrik

Oblíbené články